Musik

Känd över hela världen för unika, levande och kulturellt expansiv musik har fött fortfarande Rio de Janeiro en av de viktigaste städerna för utveckling och spridning av gamla och nya genrer.


I LOVE RIO utforskar viktiga epoker i staden djupa musikaliska historia, visar upp gamla och nya talanger och som avslöjar information om klassiska konserter och shower, festivaler och fester på en mängd olika rytmer såsom Samba, Forró, Jazz, chorinho, Maracatu och mycket mer.


Rio de Janeiro foton

En Viktig del av Carioca Kultur


Musik är en viktig del av Carioca kultur - lika viktigt som stränderna och de skogar som välsignar Rio de Janeiro, musik i Rio genomsyrar varje aspekt av livet i staden.

Som en stad som lever, andas och rör sig i musik, är Rio de Janeiro kännetecknas hela världen som en helgedom för beats entusiaster och kompositörer - Relaterat till religion, identitet, fester och ett komplett sätt att leva, finner musik nya rytmer och roller i stadens själ dag och natt.

Sådan är musikens betydelse i Rio, att staden regeringen rutinmässigt organiserar och sponsorer gratis konserter och festivaler: up-and-coming artister, liksom kända brasilianska och internationella stjärnor, rutinmässigt spela på stadsfinansierade evenemang. Stjärnor som Rolling Stones, Rod Stewart, blåtira Peas, Lenny Kravitz, David Guetta, Stevie Wonder och Roberto Carlos har alla utfört på gratis konserter på Copacabana eller Ipanema beach - samla stora folkmassor och njuter spektakulär framgång. Varje nyårsafton, en mängd gratis konserter arrangeras på flera platser i Rio de Janeiro, välkomnande både artister och publik från hela världen.


Lokala, nationella eller internationella sångare och musiker, ges alltid stor respekt och uppmärksamhet - flera viktiga gator, vägar och parker i Rio de Janeiro är uppkallade efter Carioca musikaliska ledare, som är högt ansedda som legender och inspiration.


Antonio Carlos Jobim, författare av "Garota de Ipanema," kanske den mest världsberömda sång består i staden, vördas genom att välkomna varje besökare in och ut i Rio de Janeiro territorium, som den lokala internationella flygplats är uppkallad efter honom. En av de mest traditionella gatorna i landmärke distriktet Ipanema är uppkallat efter Vinícius de Moraes, medförfattare till samma låt.

Låtarna omfamnade och sjöng på gatan, tillsammans med en förbipasserande bil, eller i de många barer som peppar staden karaoke. Det är inte ovanligt att bevittna en liten skara plötsligt sjunga eller dansa till en populär sång bara för nöjet att det, på en bar, på stranden eller på en mässa.


I likhet med vad Rios stränder gör musik i Rio de Janeiro överbryggar ofta klyftan mellan åldrar och klasser - under karnevalen, är Samba en tydlig social equalizer, och under hela året ofta unga och äldre sjunga och dansa till rytmer av samma låtar, på samma platser.


Cariocas älskar musik och älskar deras stad - som ett resultat, många av texterna många poplåtar, Samba, och Bossa Nova kompositioner är om Rio de Janeiro, eller deras kärlek till den underbara staden. Skildras i många vackra sätt, har Rio de Janeiro varit, och fortsätter att vara, den mest berömda Carioca muse.

Med anor från slutet av artonhundratalet, den mest kända rytmen född i Rio de Janeiro är Samba, gjorde ännu mer populär av de internationellt kända karnevalsfirandet. Men den jazziga Bossa Nova skapades också i staden och fick massor av internationell uppmärksamhet sedan 1962 hitlåten "Garota de Ipanema". Senare, Funk Carioca, född i favelas i Rio i 1980-talet, har blivit en viktig och populär uttryck för den lokala kulturen.

Samba är en stor pärla i musikskatt av Carioca människor, men det är inte den enda - en mängd andra mixar och låtar ger liv det stora utbudet av känslor och beskriva de fascinerande sidor personlighet denna kvav stad.

Karnevalen är det dags för Samba, och Samba är en röst för karnevalen - ännu, är detta omisskännliga stämma finns runt stan året runt. Samba är Brasiliens nationella ljud, och det har diversifierat i flera andra rytmer och musikaliska uttryck, såsom "Samba de Breque", en Samba med en mycket speciell tempo där sångaren kan utgöra en ny karaktär, gör en kort humoristisk monolog eller recitera en meddelande i samband med kompositionen. En Samba version av ballad, med dans och glada twist till den romantiska texter, är resultatet av Samba Canção ", som blev mycket populär runt 1950-talet och samlade ett stort antal supportrar, både producenter och konsumenter. Det är också kallad som halvårsskiftet Samba, eftersom det är vanligt förekommande utanför Karneval säsongen.

Föddes ur en lös blandning mellan jazz och en mjukare Samba beat, är Bossa Nova en ikonisk Carioca skapelse som har inspirerat tusentals artister runt om i världen, och med ett inflytande som fortsätter fram till i dag.

Tystare och sofistikerat, själva namnet betyder "ett nytt speciellt sätt att göra musik" som "bossa" är en kvalmatch i Carioca sätt samt "nova" anger en renovering och utveckling. Detta är hur João Gilberto, Tom Jobim och Vinicius de Moraes, bland många andra stjärnor och musikgenier, som skapades i 1950 är rytmen som skulle bära en känsla ännu okänd för världen.

Två snurrar i en post är tillräckligt för orden "Bossa Nova" komma flyter upp från sina hjärtan till sina öron - detta är den effekt som denna genre har på dem som känner det, eftersom rytmen kan jämna alla kanter och magiskt placera en publik i landet av glädje, värme och färg: Copacabana.


De dyrbara ljudet av familj, vänner, glada sammankomster och spontana parter för vilka Rio de Janeiro är känd kan identifieras med Pagode, en mycket omtyckt och stöds musikstil, som förenar och expanderar alla de mest älskade egenskaper Samba - beat och texterna, med känsla och möjlighet att engagera små och stora folkmassor i en passionerad sång.


Att sällskaplighet en av de mest betydelsefulla kulturella drag av Carioca människor, när det gäller att njuta av musik alla ansluter sig till partiet, om det gör det eller sjunga tillsammans: i Rio de sällskaplig natur musiken är av största vikt som är rytmen själv.

En modern slå ner från Favelas och ta över radiostationer och nattklubbar är Funk Carioca, ibland bara heter "Funk". Denna takt innehåller rytmiska komponenter från Electronic, Samba, Hip Hop och Rap. Det är mycket populärt i de yngre publik tack vare catchy låtar och framstående artister, liksom blandningarna skapas av DJ: s som smälter denna genre med andra representanter för dansmusik i världen.


Rio de Janeiro är hem för över 160 kvarter, och naturligtvis många utvecklat en tydlig musikalisk identitet - är detta i form av anläggningar, populära lokala rytmer, eller bådadera.


Vissa stadsdelar är särskilt präglas av trummorna, såsom Lapa, den bohemiska centrum av staden, där några av de bästa informella restauranger och barer finns. Många Cariocas och besökare väljer Lapa att delta i det roliga dans och smaka av Rios läckerheter. I denna milstolpe delen av staden finns några av de mest kända och traditionella anläggningar där Samba bor på, och där alla blir stucken av dansande bee.

Andra områden fokuserar på olika ambience och stilar - Ipanema är hem för ett antal traditionella Bossa Nova anläggningar och värdar liveframträdanden dagligen. Även i Ipanema, finns flera kulturella centra och butiker, där besökare kan hitta böcker, skivor och minnessaker från historia och livet för de största exponenter och genren själv.

Den brasilianska musikindustrin är självförsörjande: det finns tillräckligt med musiker och tonsättare i scenen för att producera något för alla smaker i publiken som med tanke på den stora grupp och de många olika genrer, är en anmärkningsvärd prestation. Detta är också anledningen till brasilianska musiken är så välkänt över hela världen, och varför dess kvalitet är så hög och dess signatur så omisskännligt.


Levande musik i Rio de Janeiro är en annan av stadens stora ikoner, och det firas som Sockertoppen, statyn av Kristus Frälsaren, eller svartvitt trottoaren soliga Copacabana.


Konserter eller storskaliga musikevenemang är bara en del av stadens musikaliska landskap - oavsett om det är för att fira inledningen av en fas, en nationell eller lokal helgdag, skandera för seger ett fotbollslag eller religiösa högtider, Cariocas gärna gå med i deras hjärtan och röster i spontana körer.

Musik i Rio är en grundläggande del av Carioca identitet - förstå detta gör en besökare att bättre förstå livet i staden, och att skapa en djupare samband med lokalbefolkningen. Att veta lite om Rio de Janeiro musikaliska kultur och kulturarv kommer att få den största, varmaste leende av någon Carioca.