Gastronomi

Mat är en central del av väv av carioca kultur, spelar en viktig roll i familjelivet och sociala interaktioner, och vittnar om den historiska utvecklingen av staden.


Gastronomiska juveler på barer, restauranger och middagsbord står en rik, experimentell och kulturellt välkomnande samhälle. I LOVE RIO avslöjar några av de finaste rätter som serveras på restauranger över hela staden, från välbärgade stadsdelar till favelas. Historia och utveckling av grundläggande carioca rätter plockas isär och presenteras tillsammans med privilegierad insider know-how och tips.


Rio de Janeiro foton

Ursprung, traditioner och gastronomiska kultur


Rio de Janeiro storstads menyn är till stor del en produkt av den viktiga roll som staden spelade i historien om Brasilien, attrahera och förena kulturer från hela landet och från resten av världen.

Rio de Janeiro har varit officiell huvudstad i riket och republiken i århundraden, och det har varit de-facto ekonomiska och kulturella huvudstaden i Brasilien under större delen av dess existens. Som sådan, värd staden politiker, diplomater, och royalties varje föra längs olika smaker och gastronomiska önskningar, påverkar det lokala köket.

På liknande sätt har en följd av handeln Rio välkomnade en konstant inflöde av köpmän, invandrare, politiker och voyagers från överallt i världen - i dag, är gastronomi i Rio resultatet av deras respektive bidrag.

Tillsammans med dessa influenser, modern Carioca köket innehåller även inhemska kryddor och recept, blandat med både gamla afrikanska preparat och traditionella portugisiska mattraditioner. Resultatet är att åstadkomma förbättringar av konventionella recept och skapandet av ett brett utbud av nya och unika rätter, med en stark europeisk inflytande.

Indigenous inflytande bidrog många frukter, frön och nötter som cashew, kassava, taro, tamarind, körsbär, handflatan, jaboticaba, jambo, och sapodilla. Afrikaner var ansvarig för matlagning i koloniala Brasilien, och de införde bönor, de mest typiska nationella rätter, cayenne, olivolja-palm, den torkade räkor, jams, okra och olika örter som används för smaksättning - några av dessa ursprungliga afrikanska recept är fortfarande beredd under viktiga lokala minneshögtider, såsom Zumbi dos Palmares dag.

Carioca gastronomi skyldig Portugal de flesta av sina grundläggande europeiska recept för kött och skaldjursrätter, sallader, soppor, desserter och torra godis - Portugals främjas kraftigt konsumtionen av vete och ris med nötkött, lamm, fläsk, fisk, soppor, frukter, och grönsaker.


Under loppet av stadens 450 års existens, har Rio invånare utvecklat en underbar kulinarisk signalljus, som innehåller influenser, smaker och texturer från Afrika och Europa, såsom feijoada, torsk och många läckra rätter från nordöstra Brasilien, anpassa dem till Indigenous matlagning och ingredienser såsom maniok och kokos. Under senare år har ett varierat utbud av internationella matkulturer slagit rot, som japanska sushi, mexikanska empanadas och franska crêpes.


Från charmiga och glada barer kallas "botecos" säljande komfort mat till high-end experimentell matlagning, traditionella brasilianska plattor till exotiska internationella rätter, det finns restauranger över hela staden för att passa varje humör och smak.

Globaliseringen, och den senaste tidens brasilianska högkonjunktur har ytterligare berikat utländska kulinariska influenser, och samtidigt behålla sin originalitet, har Carioca gastronomi nu avsevärt utökats till att omfatta några anmärkningsvärt avancerade recept. Dagens gastronomi har nått en sådan betydelse i Rio att leda till uppkomsten av en mängd olika årliga kulinariska festivaler och tävlingar, såsom Rio Festival Gastronomico, den Degusta Rio, och hosting av världens "Pasta kongressen.

Brasiliansk mat är nu en av de rikaste i världen, och även typiska regionala rätter kan variera kraftigt hela brasilianskt territorium, i Rio de Janeiro feijoada sticker ut, tillsammans med "leão Veloso" räksoppa.


Feijoada nådde Brasiliens nationalrätt status mest typiska nationalrätten och det är den mest kända utanför Brasilien och en symbol för den brasilianska köket.


Det finns fyra huvudtyper av restauranger i Rio de Janeiro - rodizios, churrascarias, kilo, och "a la carte". Med tanke på alla typer av livsmedel, erbjuder varje typ av restaurang en unik ta och erfarenhet av hur rätter serveras och njöt.

Rodizios är extremt populära anläggningar där ett fast pris debiteras och obegränsad kurser serveras vid bordet med inga extra avgifter - drycker, kaffe och desserter brukar debiteras separat. Rodizios verkligen älskad i Rio, och även vanliga restauranger kan konvertera till rodizios för week-end: i själva verket flera väletablerade high-end restauranger erbjuder nu rodizios under lunch timmar.

Typiska Rodizio Utbudet omfattar pizza, aptitretare, pasta och kött. I turistiska områden som Ipanema och Copacabana rodizios av sushi är nu alltmer tillgängliga. Rodizios kan variera från mycket prisvärda och enkla diners till mycket dyra och posh restauranger.

Churrascarias är en typ av rodizio, men de är specialiserade på betjänar kött och på grund av sin extrema popularitet normalt klassificeras är en klass för sig - i dessa restauranger servitörer kommer kontinuerligt till borden och skiva olika typer av kött direkt till kundernas plattorna . En röd och grönbok signal ges till kunder för att signalera servitörer att antingen behålla eller sluta komma.

Churrascarias erbjuder också ett buffébord där kunderna kan självbetjäning olika extra sidorätter såsom grönsaker, pasta, risotto, bröd, ost, kallskuret, soppor och kryddor. High-end churrascarias inkluderar fisk och sushi på buffébordet - för veganer, är det möjligt att följa med sina köttälskande vänner och njuta av en hel kött-fri måltid bara med sidorätter. High-end churrascarias tjäna speciella kött, såsom kanin och struts utan extra kostnad, men dessa rätter får inte vara på menyn och måste uttryckligen bett om - drycker, kaffe och desserter är aldrig ingår i det fasta priset och är generellt dyra jämfört med priset av kurserna.

Kilo finns restauranger där kunderna tjänar sig på en huvudtabellen och sedan väger deras plattor och få faktureras i enlighet med vikt. Kilo erbjuder ofta en "fixo" hastighet, vilket möjliggör obegränsad portioner till ett fast pris - Normalt denna skattesats inte är väl synlig eller annonseras och måste frågade om. De flesta kilo har en grundläggande churrascaria också, erbjuder en trevlig mängd kött. Dessa nedskärningar ligger oftast separat från de viktigaste livsmedels tabeller och kött skärs och beredda att ordning.

High-end kilo erbjuder också sushi som en del av buffén - dessutom kan de erbjuda sashimi lax eller tonfisk, men dessa måste uttryckligen bett om och viktas på en separat skål och faktureras till en högre nivå.

A-la-carte är de typiska restauranger där rätter beställs från en fast meny - det finns ett stort utbud av restauranger a-la-carte i Rio, som serverar rätter som sträcker sig från typisk brasiliansk till modern asiatisk, Fusion, Etnisk, och Vegan.


De mångkulturella och fantasifulla "a-la-carte" restauranger som kantar gatorna i staden är ett annat bra exempel på lokal kreativitet. Japansk mat kom med det stora inflödet av japanska invandrare i början av 20-talet och hans sedan dess blivit en trendig alternativ bland Cariocas.


Franska köket, i alla dess former och en stor del av sin sofistikerade, har också anammat med armarna vidöppna av folket i Rio de Janeiro. Crêpe restauranger finns i överflöd, och gourmetparisiska köket kan hittas i restauranger i Leblon och Copacabana.

Många restauranger erbjuder rätter och smaker från hela Brasilien, liksom bredare Sydamerika, serverar härlig peruansk mat av Inka ursprung. Rio de Janeiro har antagit andra kulinariska trender genom åren, med ett brett utbud av snygga och uppfinnings vegetariska och vegan restauranger.


I fullständig bedömning av Cariocas "stor affinitet och tillgivenhet för mat och musik, barer och restauranger i Rio flätas samman ofta två, förse sina kunder med levande musikframträdanden som de äter. Många av barer och klubbar som kantar gatorna i stadsdelar som Lapa erbjudande hypnotiserande samba visar med traditionella menyer tillsammans.


I Rio de Janeiro, är de rika matkulturer i världen sammansmälta med en lekfull twist, vilket skapar en unik mångsidig och fantasifulla Carioca menyn.

Kallade Feijoada, "Den brasilianska nationalrätten är en svarta bönor gryta, som innehåller upp till tretton sorter av fläsk och korv nedskärningar, liksom valfria grönsaker. Många historiker tror att det kommer från grytor konsumeras i södra Europa vid tidpunkten för portugisiska koloniseringen. Bönor och kött, stuvad i timmar, är rik, krämig och unika och restauranger över hela staden tävlar om att producera de allra finaste exemplar av denna brasilianska delikatess.

Den berömda brasilianska grill, som kallas "churrasco" föddes i den brasilianska delstaten Rio Grande do Sul, när en banbrytande bonde boskap bestämde sig för att grilla kött på träspett över öppen eld, kryddat uteslutande av grovt salt. Medan grillar ofta värd i hemmen, har grillat kött restauranger verkligen förtjänat Rio sin berömmelse. Den "Rodizio" (rotation) systemet är vad ger Churrascarias deras unika karaktär och överklagande - en ständig ström av saftiga styckningsdelar förs till kundernas bord och skivade framför deras ögon, tillsammans med ett brett spektrum av sidorätter, sallader, bakverk, och sushi.

Portugiserna introducerade kycklingar till Brasilien i början av 20-talet och början av aviculture i landet var känd som "frango caipira", som betyder "rustik kyckling". Idag är Brasilien en av de största exportörerna av kycklingkött i världen. Över hela Rio, kan man finna bevis för att Cariocas är väl bevandrade kyckling kockar och konsumenter, och har fulländat konsten att fyllningar, samt flytta grillad nedskärningar. Promenad förbi barer och affärer, invånare och besökare regelbundet hälsade av de rika och kittlande lukten av spotta-rostade hela kycklingar.


Rio de Janeiro har en lång fiskehistoria, och vid ett tillfälle innehaft titeln högsta fiske utbytet av alla stater. "Bacalhau", eller torsk, är en mycket populär fisk i Brasilien, och ordet hänvisar nu till ett fint finslipat nationalrätt, ökänt haft vid jul. Bacalhau infördes till Brasilien av den portugisiska domstolen i början av 19-talet.


Ett imponerande antal skaldjur måltider kommer från nordöstra Brasilien. "Moqueca de Peixe," en fisk gryta som härrör från inhemska stammar i Bahia, traditionellt tillagas i en lerkruka med kokosmjölk, palmolja och ett urval urval av fisk. "Acarajé" är en fantastiskt unika afro-brasilianska rätt gjord av traditionell svartögda bönor, lök, salt och palmolja, först registreras i Bahia 1916. Ingredienserna rullade in en boll, något som en falafel, som sedan skärs på mitten och serveras med en fyllning av pigweed, ångad räkor, paprika och sallad.

Cariocas älskar sina bakverk, godis och snacks, som kan hittas i nästan varje bar, restaurang och hem i staden. De äts vid borden av nästan alla, från små butiker på toppen av favelas, till sofistikerade champagne middagar i posh distriktet Leblon. En av de mest älskade av de brasilianska salta bakverk är "coxinha", en droppformad, kyckling fyllda, mjuk bakelse, överdragna med brödsmulor, sägs ha sitt ursprung från São Paulo i slutet av 19th Century. Sida vid sida med coxinha, kan man alltid hitta ett brett sortiment av Pasteis ", eller bakverk. Dessa är fyllda med både traditionella och moderna fyllningar, inklusive vanligast ost, skinka, köttfärs och räkor.

"Brigadeiro" är den arketypiska brasilianska sweet - den dekadenta gäst på alla fester och populära behandla i cariocas "skåp. Det är en mjuk och eftergiven tryffel bildad av kondenserad mjölk, choklad och smör, överdragna med strössel. Namnet betyder "brigad", som en hyllning till brigad Eduardo Gomes som körde för president 1946. söta och salta snacks är på många sätt stapelvara i Brasilien ian dieten, och något som Cariocas känner stor stolthet över.


Alla som besöker Rio de Janeiro kommer att välkomnas av en kittlande "caipirinha" - den berömda brasilianska cocktail gjord av citron, krossad is, socker och "cachaça," en sockerrör anda. Det finns också läckra vändningar på den klassiska, med hjälp av vodka i stället för cachaça och passionsfrukt, kiwi eller mango istället för citron.


Brasiliens frukt erbjudanden är några av de skönaste och mest saftiga över hela världen. Kallade sucos ", det finns ett enormt utbud av nybakade fruktjuice som erbjuds i Rio: från den traditionella orange och äpple, till de mer tropiska alternativ för guava, papaya, mango och jackfrukter. Fruktjuicer är en mycket populär del av Carioca kost och livsstil. Coconut vatten är älskling Rio invånare, och kan köpas från någon kust kiosk eller gatuförsäljare.

"Açaí" är en hyllad tropisk "super-livsmedel" som kan förbrukas i en rad olika former, bland annat juicer, smoothies och sorbet - ofta beströdda med söta och krispigt granola, banan, jordgubbar och honung.

Oavsett mat eller tillfälle, har öl varit en milstolpe drink i Rio under en lång tid, där de första uppgifter om sin förbrukning går tillbaka till 17-talet. Numera alls stora sociala evenemang, gatufester och surrande torg, gatuförsäljare säljer burkar och flaskor från stora, bärbara isskåp och lokalbefolkningen står. Traditionellt, lika viktig som gör av öl, så är dess temperatur: ju kallare desto bättre!